zaterdag 26 januari 2008

Verlichting door dummies

Om een gezellig huisje neer te planten moet je aan heel veel dingen denken. De lichtinval en verlichting is er daar eentje van. Een goed uitgedachte verlichting legt accenten, straalt warmte en ruimtelijkheid uit.
Stel nu je lichtplan op, liefst nog voor de eerste steen in je huisje gelegd is. Want niets is ongezelliger, dan een centrale lamp die heel de kamer verlicht.

Je kan de verlichting opdelen in een aantal categorieën:
  • Basisverlichting maakt dat de dingen zichtbaar. Zo knal je niet steeds tegen de deur, of struikel je niet altijd over je rommel.
  • Accentverlichting zet bepaalde details van je inrichting extra in de verf
  • Sfeerverlichting zorgt voor een gezellig sfeertje in je huis, meestal door indirect licht te gebruiken. Wandarmaturen, staanlampen, tafellampen, LEDs , ... behoren tot de mogelijkheden
  • Taakverlichting zorgt ervoor dat je een bepaalde taak naar behoren kunt uitvoeren. Denk aan een leeslamp of keukenverlichting.
Om de verlichting in je stulp gezellig te maken laat je de verschillende types met elkaar samenwerken. Het is dus de combinatie die het em doet.
Bij het Tv kijken wil je liefst een lichtje naast of achter de kijkbuis. Tijdens een gezelschapsspelletje wil je werkelijk alles zien, dan gaan we voor full power. In de keuken moet je zorgen dat je niet in je vinders snijdt. Je moet dus elke kamer apart bekijken en zien welk type verlichting je er inschakelt.

Je kan licht opdelen in warme en koude kleuren. Er is direct en indirect licht. Direct licht is vooral functioneel en werpt harde schaduwen, indirect licht zorgt voor een lekker sfeertje. Om de taken van deze types verlichting goed in te vullen kan je verschillende lichtbronnen combineren. Elk type heeft zijn pro's en contra's.


Als er één ding is dat ik geleerd heb, is het dat er naast basisverlichting ook andere types van verlichting bestaan.

Ik wil op het elektriciteitsplan ook aan de sfeerverlichting denken. Eventueel LED's aan de trap, misschien wel muurverlichting, zeker dimmers voor in de woonkamer. Sfeerverlichting bekom je vooral door indirect licht. Beschijn de vloer, het plafond of een lampenkap. Of gebruik dimmers! Hebben jullie nog tips?

Geen opmerkingen: