vrijdag 29 februari 2008

Eerste spoor

Advison heeft een remspoor nagelaten op onze bouwgrond.


Op deze manier is ons bouwavontuur officiëel van start gegaan, olé!

Het sonderingsverslag is intussen binnen. Maare spijtig genoeg ikke ni veel van begrijp ni. Hopelijk weet Country charm of Standing construct er meer raad mee. Ik vrees dat een kruipkelder geen optie, maar eerder een verplichting zal worden.

Nog enkele sfeerfoto's voor de liefhebbers:maandag 25 februari 2008

Boringen in Erps-Kwerps

We zijn aan het sonderen geblazen omdat we enkel nog moesten wachten op het voorkooprecht van de plaatselijk instanties. Peanuts natuurlijk ;-)

Sonderingsfirma Advison kwam op de proppen met de beste prijs kwaliteit verhouding. Daarbij vonden ze ogenblikkelijk een gaatje in hun strakke planning. Ze kwamen deze middag al langs, om onze ruwe grond te sonderen met drie overheerlijke grondboringen van 100kN. Razend snell und recht naar binaiden. Klinkt dat niet zupersexy?

Ik was heel blij dat ik mijn geweldige mama had gevraagd om daar een fotoreportage van te maken. Ze was getuige van een geweldig schouwspel en trok er enkele leuke plaatjes van. Dank u wel moedertje!

Het sonderingsmachine is redelijk groot, maar de grond kan het aan.

Zoals je ziet is het in de cockpit plezant vertoeven. Er worden al direct ingewikkelde berekeningen gemaakt.

Sonderen tegen de sterren op. Hier ziet u een echte vakman in actie met zijn machine.

vrijdag 22 februari 2008

Vrederechter verliest

De vrederechter gooide zonet de handdoek in de ring. Hij aanvaarde de nieuwe schatting en schonk ons zijn felbegeerde handtekening. De verkoop kan doorgaan en dan is de grond van ons! Joepie, we win!

Nu zijn alle problemen van de baan zou je denken. Not!

De gemeente en nog enkele andere instanties kunnen nog roet in het eten gooien. Ze kunnen hun voorkooprecht op de grond inroepen. Laten we hopen dat dit niet zal gebeuren. De notaris gaf het één kans op honderd dat dit zou gebeuren.

woensdag 20 februari 2008

Plan afmetingen

Ik heb me gisteren tot in de late uurtjes bezig gehouden met het plan te verfijnen. Ik dacht onder andere na over de ramen en de binnenafmetingen.

Dit alles werd bewerkstelligd in de meest geschikte tool die je maar kan vinden, MsPaint. Zalig prutswerk!

Ik sta steeds open voor opmerkingen.

maandag 18 februari 2008

Derde generatie plan

T-Palm kwam zaterdag langs om hun offerte aan ons voor te stellen. Ze hadden een map, boordevol documentatie mee. Daarin zat een volledige prijsofferte en een plan voor een half open bebouwing met een piramidedak. Het resultaat is prachtig, de woning ziet er zowel van binnen als van buiten heel strak uit.

Piramide vooraanzicht


Piramide zijaanzicht


De bovenverdiep is veel praktischer ingericht dan onze vorige plannen. Hier is duidelijk een professioneel tekenaar bezig geweest. Jammer genoeg ben ik niet in het bezit van hun tekenprogramma.

Maar nu komt het. Het huisje dat ze tekenden voor ons was spijtig genoeg te hoog gegrepen voor ons budget. Voorlopig zijn we nog op zoek naar 40 000 euro, *slik* . Maar dat is bijzaak natuurlijk, we zien wel waar we uitkomen.

Dus T-Palm in het kort:
Volledige en overzichtige offerte, goed lastenboek, geweldige documentatie en een heel schoon strak plan, wel ietsie pietsie boven ons budget.

Een piramidedak is heel mooi, maar biedt niet veel ruimte op zolder. Hoe zou het geheel eruit zien met een ander daktype, een zadeldak?
Ik ging uit van hun plan, zetter er een zadeldak op en trok de bovenverdiep gelijk met het eerste verdiep.

Zadeldak vooraanzichtZadeldak zijaanzicht
Opmerkingen zijn steeds welkom!

zondag 10 februari 2008

Sonderen voor dummies

We willen graag nog dit jaar nog starten met den bouw. Daarom werken we alle tijdrovende activiteiten zo snel mogelijk af. De grondstabiliteit bepaalt het type en de diepte van de funderingen. Om deze kost optimaal in te schatten zorg je best voor een boring of drie.

Omdat zekerheid primeert, sonderen we pas nadat we de handtekening van de vrederechter bezitten. Maar dat belet ons natuurlijk niet om prijzen op te vragen.

boren grondsondering
Ik startte mijn zoektocht op bouwinfo.be. Daar vond ik een handige lijstje met prijsvergelijking Vlaamse sonderingsbedrijven en hun boringen.

Voor een nieuwbouw wordt een drietal sonderingen van 10kN aangeraden. (Update: Dit moet 100 kN oftewel 10 ton zijn. )
Voor kleine bouwopppervlakten kunnen twee boringen volstaan. Belangrijk is dat de grond effen is, onbebouwd, en goed bereikbaar.

Zeven bedrijven hebben nu de kans om ons een prijsofferte op te maken.
Succes jongens.

donderdag 7 februari 2008

Wachten geblazen

We moeten zo snel mogelijk een grondsondering laten uitvoeren op onze grond. Via een mega machine boren ze dan gaten in je bouwgrond, om te kijken op welke diepte de vaste grond begint en hoe stevig deze is. Met deze gegevens kan men berekenen hoe diep en hoe breed je funderingen gegoten moeten worden.

Een grondsondering is nodig om de toestand en de draagkracht van de grond te kennen. Op basis hiervan worden de funderingen berekend en uitgevoerd. Dit is heel erg belangrijk. Immers, wanneer de fundering niet voldoet kan de schade aan de woning enorm zijn en misschien zelfs onherstelbaar. De grondsondering gebeurt op kosten van de bouwheer.

Van kwaad naar erger
Bij slechte grond moet je zwaardere funderingen gieten, of een kruipkelder. Bij heel slechte grond is een kelder verplicht en een super slechte grond vraagt paal funderingen. We hebben het dan over een meer prijs die begint vanaf 15 000 euro. Bijna heel Nederland heeft van die zompige moerasgrond en zit dus met een probleem.

Waar wachten we dan nog op om die grondsondering te laten uitvoeren?

Wel, zonder de handtekening van meneer de vrederechter zijn we nog niet zeker van de aankoop van onze grond. Het enigste wat we kunnen doen, is ferm op ons kin kloppen en geduldig wachten.

Onze nieuwe hobby is de verschillende sonderingsbedrijven met elkaar vergelijken. Zo komen we misschien nog tot de beste prijs kwaliteit verhouding, joepie.

dinsdag 5 februari 2008

www.k2architectuur.be

Architect Karin Kieden uit Tremelo heeft ons na het eerste verkennende gesprek haar referenties doorgestuurd. Dat zag er heel goed uit. Ga gerust eens langs op k2architectuur.be, haar mooie website.


Daarbij heeft ze ons al goed vooruit geholpen. Want naast een paar tips over onze plannetjes, besprak ze geheel vrijblijvend de offerte van Standing Construct.

En Standing Construct, jullie mogen op jullie beide oren slapen. Want er zijn geen lijken uit de kast gevallen. Volgens jullie offerte worden deftige materialen gebruikt en is alles voorzien. Op de koop toe valt de prijs nog reuze mee. Jullie zijn dus een grote kanshebber om ons toekomstige huisje te bouwen.

Herschatting

De herschatting van de grond heeft voorlopig een lagere richtprijs opgeleverd. Driewerf hoera voor de landmeter!

1-0 voor ons. Eat that mister de vrederechter.
Morgen weten we meer.