zaterdag 31 mei 2008

Keukenjacht

We hebben een semi definief keukenplan in ons bezit. De keukenjacht kan nu dus officiëel van start gaan, haleloeja. Spijtig genoeg wisten we van keukens kiezen nog niet veel af, maar we leren donders snel bij.

Risico spreiden
Laat je nieuwe keuken uittekenen bij meerdere keuken leveranciers. Zo vang je twee vliegen in één klap. Je spreidt het risico en je doet tonnen ervaring op. Op die manier ga je ook nooit in zee met de eerste de beste keukenboer.

Voordelen
Door bij meerdere leveranciers offertes op te vragen, heb je ook sneller een zicht op de prijzen. Zit je budget goed, is het plan goed, moet dat raam verplaatst worden? Een bijkomend voordeel is dat je op den duur verschillende 3D tekeningen op zak hebt elk met hun eigen voor- en nadelen. En achteraf kan je met deze plannen nog steeds eens langs een schrijnwerker gaan ;-)

Voorbereiding gesprek
Ga nooit zonder voorbereiding op pad. Zet thuis alle punten netjes op een rij, zo bespaar je jezelf en de verkoper een hoop tijd. Lees daarom het handige bouwen door dummies keukenlijstje.

(Design bij Kovera)

Keukenboeren
Bij deze keukenboeren zijn wij langs gegaan. In deze volgorde.

Meer keukengeleuter

maandag 26 mei 2008

Akte (o)verleden


Het kostte ons bloed zweet en tranen, maar na 5 maanden geduldig wachten is het eindelijk zover. De grond is van ons! We hebben tal van hindernissen overwonnen.Maar vandaag is dat allemaal achter de rug, we hebben de akte (o)verleden op het kantoor van Bruno Mariëns. Door een klein misverstand hadden we onze notaris bijna 8000 euro te weinig betaald. Maar via een telefoontje was dat snel rechtgezet.

Na het sluiten van de grootste deal uit ons leven, reden we samen met de verkoper naar de grond. We gingen op zoek naar de vier grenspalen van ons perceel. Het is altijd handig om te weten hoe groot je eigen eigendom is.

Drie van de vier palen zijn terecht. Met een touw en een meetlat vinden we die vierde binnenkort. Zie eens hoe blij we zijn.

donderdag 15 mei 2008

De kelder en onze bruine

We gaven onze bouwfirma de opdracht om de prijs te berekenen om onze woning volledig te laten onderkelderen. Daarover hebben we zowel goed als slecht nieuws te melden. De positivo in mij zegt dat we best beginnen met het goede nieuws.

Het goede nieuws is dat dat Standing contruct niets aan het toeval had overgelaten, er was niet aan te merken op de offerte. We weten nu perfect waar we aan toe zijn. Veel meer kunt ge uwe kelder niet oppimpen, of ge krijgt de pooiers niet meer buiten gesmeten.
  • pompsysteem tegen wateroverlast
  • gladde welfsels
  • langs binnen gevoegde stenen
  • extra keldertrap
  • extra kelderdeur
  • extra stopcontacten en wat elektrische leidingen
Het slechte nieuws is dat we de kelder niet kunnen betalen! Onze bruine kon het niet trekken. Ons budget zei neen.

Door deze kleine tegenslag moesten we op zoek gaan naar alternatieven. Zouden we gedeeltelijk onderkelderen, of zouden we de kelderplannen beter in de grond steken?

Gedeeltelijk onderkelderen.
Standing construct raadde ons af om de woning gedeeltelijk te onderkelderen. De grondsondering leerde ons dat we verplicht zijn om een vette vloerplaat van dertig cm gewapend beton te leggen. Stabiele grond kan je dat niet noemen. De kans op scheuren is veel te groot.

Niet onderkelderen.
Voor ons is kiezen voor een kruipkelder veruit de budgetvriendelijkste oplossing. Maar in dat geval beschikken we misschien niet over genoeg bergruimte.
Heeft onze berging de capaciteit om zowel onze proviand, als de wasmachine, de droogtrommel, een wasbak en de stofzuiger in op te slaan? Ik denk van niet.

Daarom bespreken we deze probleempjes vrijdag met onze architecte Hilde Bungeneers.